Fundacja Ekologiczna "Silesia" od 25 lat zajmują się szeroko rozumianą edukacją ekologiczną. Organizujemy warsztaty dla młodzieży, szkolenia, wystawy, pokazy filmów edukacyjno - przyrodniczych.

Nasza oferta obejmuje różnorodne warsztaty dla dzieci i młodzieży, które mogą być realizowane bezpośrednio w ośrodkach edukacyjno - wychowawczych na terenie województwa śląskiego oraz terenie sąsiednich województw. Warsztaty mogą być prowadzone w szkole lub w terenie (w najbliższej okolicy szkoły).

Celem warsztatówjest wytworzenie trwałych nawyków i zachowań w duchu ekologicznego stylu życia w domu, w szkole i w najbliższym otoczeniu. Efektem ma być wymierne zmniejszenie wytwarzanych odpadów, mniejsze zużycie wody, energii elektrycznej i cieplnej, mniej przejazdów prywatnymi samochodami i zwiększenie udziału produktów rolnictwa ekologicznego w zakupach.

Tematyka warsztatów ekologicznych:

• ochrona powietrza, ochrona gleby, ochrona wody,
  • gospodarka odpadami - prawidłowa segregacja odpadów,
  • ograniczenie niskiej emisji,
  • ochrona lasu,
  • ochrona przed hałasem,
  • ochrona zagrożonych gatunków roślin i zwierząt

W trakcie warsztatów istnieje możliwość prezentacji filmów przyrodniczo –edukacyjnych. Fundacja posiada w swoich zbiorach ok. 200 filmów przyrodniczych, które z pewnością wzbogaca zajęcia ekologiczne. Posiadamy również niezbędny przy prezentacji filmów profesjonalny sprzęt multimedialny.

Tematykę zajęć możemy w dowolny sposób modyfikować i kompilować. Na Państwa życzenie!  możliwe jest też tworzenie cykli warsztatowych.

Do najpopularniejszych tytułów warsztatów zaliczamy:

"O drzewach i zachowaniu się w lesie"

"Recykling - nowe ze starego"

"Życie w szklarni - zmiany klimatyczne"

"O Rycerzu Recyklingu i Wróżce Segregacji"

"Cudowny świat owadów"

"Pomagamy naszym skrzydlatym przyjaciołom"

Organizacja, metody prowadzenia  i koszt warsztatów.

Warsztaty na terenie placówki edukacyjnej

Warsztaty są prowadzone w grupach maksymalnie do 30 osób. Dwugodzinne warsztaty ekologiczne prowadzone są przez trenerów edukacji ekologicznej. Trenerzy dojeżdżają na umówione zajęcia do Państwa placówki

Warsztaty ekologiczne i przyrodnicze w terenie

Zapraszamy na zajęcia terenowe w miejskich parkach i lasach. Zajęcia w terenie nie tylko urozmaicą szkolną codzienność i pozwolą spędzić czas na łonie natury, ale przede wszystkim uzupełnią realizację ekologicznej i regionalnej ścieżki międzyprzedmiotowej. Wiadomości zdobyte na takich zajęciach trwale zapadną w pamięć uczniów, gdyż poparte będą ich własnymi obserwacjami i doświadczeniami.

Metody prowadzenia warsztatów

Wszystkie zajęcia są specjalnie dopasowane do wieku odbiorców - z uwzględnieniem ich możliwości manualnych i intelektualnych. Zajęcia prowadzone są metodami aktywizującymi grupę, z wykorzystaniem technik twórczego myślenia, zajęć ruchowych, plastycznych, parateatralnych. Na naszych warsztatach uczniowie się nie nudzą, gdyż uczą się poprzez zabawę i aktywne uczestnictwo.

Koszt organizacji warsztatów

Koszt realizacji zajęć uwzględnia indywidualne potrzeby każdej placówki i jest zróżnicowany.

Staramy się, aby każda oferta była  dostosowana do Państwa  wymagań.

W przypadku organizacji większej ilości zajęć przez jedną placówkę lub cyklu warsztatów udzielamy rabatu!!

W celu otrzymania indywidualnie opracowanej oferty na przeprowadzenie warsztatów prosimy o przesyłanie zapytań drogą elektroniczną  na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .