Wzbogać swoją bibliotekę ekologiczną

Po dobrych doświadczeniach roku 2014, Fundacja Ekologiczna “Silesia” ponownie ogłasza akcję “Wzbogać swoją bibliotekę ekologiczną”, w ramach której oferuje placówkom oświatowo – wychowawczym województwa śląskiego możliwość doposażenia bibliotek szkolnych w nowe, ciekawe książki o tematyce ekologicznej.

Jak będzie można skorzystać z pomocy w tym roku?

Chcąc uzyskać dofinansowanie, należy starannie wypełnić WNIOSEK wraz z załącznikami. We wniosku powinni Państwo określić program edukacji ekologicznej, w ramach którego będą wykorzystane książki oraz zaznaczyć wartość i tytułu publikacji, które zamierzają Państwo pozyskać. Całość dokumentacji należy przesłać do naszego biura.

Uwaga! Akcja, która będziemy prowadzić w bieżącym roku będzie realizowana nas zasadach podobnych jak w roku 2014 , w której niestety, z powodu zmiany polityki WFOŚiGW w Katowicach nie można już było przeznaczać książek na nagrody w konkursach ekologicznych. Taka możliwość po raz ostatni miała miejsce w 2013 roku.

Jak już wielokrotnie wyjaśnialimy, WFOŚiGW w Katowicach wprowadził w 2011 roku nowe zasady dofinansowywania zadań w zakresu edukacji ekologicznej, ograniczające pokrywanie kosztów kwalifikowanych takich zadań do maksimum 80% tych kosztów. W związku z powyższym zmuszeni zostaliśmy do zwrócenia się do Państwa jako ostatecznych beneficjentów o pokrycie tych 20% kosztów zamawianych książek lub zaaranżowania darowizny sponsora na pokrycie tych  kosztów. Z przykrością zawiadamiamy, że sami borykamy się z trudnościami finansowymi i nie jesteśmy w stanie pokryć nawet części wymaganego od placówek oświatowych udziału własnego. Mamy jednak nadzieję, że to Państwa nie zniechęci, bo wartość i jakość zaproponowanych pozycji książkowych jest znacznie wyższa od kosztu jaki muszą Państwo ponieść dla ich pozyskania. Liczymy więc na zainteresowanie naszą propozycją.

Zachęcamy do zapoznania się z proponowanymi publikacjami - wykaz książek. Wśród nich znajdują się encyklopedie obrazkowe dla najmłodszych, poradniki zawierające quizy, wzory dyplomów oraz mnóstwo ilustracji. Dla starszych dzieci i młodzieży proponujemy atlasy o zwierzętach, roślinach, parkach krajobrazowych oraz publikacje poruszające tematy związane wyzwaniami i zagrożeniami ekologicznymi dla współczesnego świata. Zarówno uczniowie oraz nauczyciele będą mieli możliwość znalezienia ciekawych materiałów, uczniowie dla pogłębienia swej wiedzy, a nauczyciele do prowadzenia zajęć.

Prosimy zapoznać się z aktualnym regulaminem akcji   oraz jego załącznikami:

Załącznik nr 1 - Wniosek

Załącznik nr 2 - lista książek

Załącznik nr 3 - oświadczenie nr 1 (posiadanie środków własnych)

Załacznik nr 4 - oświadczenie nr 2 (kontrola)

WNIOSEK, wykaz zamawianych książek oraz oświadczenia prosimy przesyłać na adres:

Fundacja Ekologiczna „Silesia”
Skrytka pocztowa nr 5
ul. Świerczewskiego 26
41-100 Siemianowice Śląskie

z kopią w wersji elektronicznej na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

terminie do dnia 27 lutego 2015 (liczy się data stempla pocztowego)