Katowice, 27 kwietnia 2017 r.

Z przyjemnością informujemy, że  Kapituła przy Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach uhonorowała Zielonymi Czekami 2017 w kategorii b) programy i akcje proekologiczne, zespół działaczy naszej Fundacji w osobach Marka Tereszkiewicza, Piotra Sobieraja i Anny Sobieraj.

„Zielone czeki” – to nagrody przyznawane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach corocznie z okazji Dnia Ziemi. Idea tego święta to skłonienie mieszkańców naszej planety do refleksji i pochylenia się nad stanem i przyszłym losem Ziemi, na której żyjemy. „Zielone Czeki” przyznawane są osobom, które patrząc w przyszłość z troską i niepokojem o stan środowiska naturalnego, z zapałem i energią działają na rzecz natury.

Nasi działacze otrzymali je za wieloletnią działalność na rzecz ochrony przyrody poprzez edukację ekologiczną, w szczególności za kontynuowanie prowadzonej od 1990 roku przez Fundację Ekologiczną "Silesia" akcji "Posadź swoje drzewko", stymulującej ochronę bioróżnorodności przyrodniczej.

Kapituła uznała, że nasz zespół poprzez kształtowanie świadomości ekologicznej wśród społeczeństwa przyczynia się i będzie się przyczyniał do podejmowania przez lokalne społeczności działań na rzecz ochrony przyrody.

Uroczyste wręczenie symbolicznych czeków odbyło się w środę 26 kwietnia 2017” w kinie Rialto w Katowicach.

Więcej informacji o laureatach Zielonych czeków 2017 na stronie WFOŚiGW w Katowicach http://www.wfosigw.katowice.pl/aktualnosci/2084-zielone-czeki-2017-wreczone.html

Więcej informacji o laureatach Zielonych czeków 2017 na stronie WFOSiGW w Katowicach http://www.wfosigw.katowice.pl/aktualnosci/2084-zielone-czeki-2017-wreczone.html